Tutorial Menggunakan Blogskin



Hey hey there!! selamat petang..ok lah hari ini,memandangkan ramai sangat orang tanya macam mana nak gunakan blogskin nih jadi Diya pun dengan berbesar hati nak share dengan korang Tutorial Menggunakan Blogskin.Baik kan Diya.hehe.Jadi Diya sure ramai orang tahu apa itu blogskin kan?Sebab ramai bloggers sekarang guna blogskin ni sebab comel-comel.so kepada sesiapa yang tak tahu apa itu blogskin,boleh click sini.


Ok jom tuto.

1.Seperti sedia maklum,log in to bloggers

2.Click Design Edit HTML

3.Dekat ruangan tu ,scroll ke bawah sampai korang jumpa Rever To Classic Template




Ok lepas korang da click,Save ok.



4.Then,buka new tab dan terus ke blogskin .Click sini

5.Ok,lepas korang dah pilih template yang berkenan di hati,korang scroll sampai ke bawah dan click Blogger Main.


6.Once da click,dia akan terus download masuk pc korang kan?

7.Ok lepas habis download,click dekat File yang di-download tadi.


8.Bila da click,dia akan keluar document Notepad kan?




9.Korang click Ctrl+ A dan Copy semua benda yang ada dalam notepad tuh.


10.Korang masuk balik blog korang dan Click Design Edit HTML

11.Gantikan semua kod yang ada dalam Ruangan edit html korang dan paste code yang korang yang telah copy.




12.Save dan siapp!!
psst: sape tak boleh buat jugak,click sini

ATTENTION PLEASE CLICK THE LINK BELOW>Sebab tutorial ni untuk OLD VERSION

http://diyasesame.blogspot.com/2012/12/tutorial-menggunakan-blogskin-new.html

174 comments:

  1. Replies
    1. Kak Diya , camane nak cari revert to classic template ? Tak jumpa laa . =( Tak boleh scroll ke bawah pun bila dah bukak edit html tu .

      Delete
  2. can you help me editing my blog?? please? a little bit lost here T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. I can edit ur blog.. Visit my blog!!

      http://candy-online-diary.blogspot.com/

      Delete
    2. I CAN TO .... http://ikafiq.blogspot.com

      Delete
  3. Replies
    1. Acano ? Serius takboleh tukar :/ tolong lah ajarrr~

      Delete
    2. macam mne x boleh pon , tolong ajar lhhh

      Delete
  4. thank u. :))) this tutorial helped me a lot. i'm new to blogger.

    ReplyDelete
  5. tq 4 ur tutor..nk tanya mcm mna nk edit ayat2 kt sblh tu??

    ReplyDelete
  6. tak menjadi pon ..macam mane nie ?? :))

    ReplyDelete
  7. Kyura Fyra ,ayat yg mana satu nyeh?

    ReplyDelete
  8. nur syalina,tak jadi,try tgk btul2.kot2 ada yg miss ke

    ReplyDelete
  9. nur syalina,try buad skali lg.kot2 miss ape2 ke

    ReplyDelete
  10. tak boleh jugak lha ..kenape ea ??

    ReplyDelete
  11. asslam , nk tnye ble dh tkr sume , mcm mne nk edit ?? page layout xde , ??

    ReplyDelete
  12. Thanks a lot . Really helping ^^Y

    ReplyDelete
  13. sgt membantu..thankss...errmm..nk tye,mcmne nk wat cursor yg comel2 nie??

    ReplyDelete
  14. Thanks a lot for you tutorial.Between
    macam mana nak tukar yang overview dengan scream kat sebelah kiri. http://azyaniofficial.blogspot.com/
    sebab saya masih baru dalam blog.

    ReplyDelete
  15. ngeee...terime kaseh...^_^

    ReplyDelete
  16. tak de pon yg classic template tu akak T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm mane nk buat la pning kpla dengn nk cri classic template.... :(

      Delete
  17. yuyu,try scroll bawah lagi ade la

    ReplyDelete
  18. Tetap tak bole :( bole tolong saya?

    ReplyDelete
  19. boleh la,try buat skali lg.ada yg termiss kot

    ReplyDelete
  20. saya dh jumpe skin yg nk, and dh buat sume benda nie, tp blog jadi SEBIJIK mcm preview, i mean, contents dari blog asal x de lansung! ade cadangan x?

    ReplyDelete
  21. macam mana nak ganti balik kepada design yg asal?? susah la nak pakai classic template ni..sbab x dpt nak upload file dlm bentuk xml...

    ReplyDelete
  22. Admin Kalau BuatBlogskin Kan Kita Nye POst Boleyhh Hilang Ke?

    ReplyDelete
  23. diyaaa ! boleh tak buat tutorial nak edit section about tu ? nak buat macam paragpraph , nope one paragraph , tapi banyak , please2 :(

    ReplyDelete
  24. Sayang kaka !
    Baik gilerrr ! Thxxx :D

    ReplyDelete
  25. salam diya . awa , kite dha tuka blogskin p npe oldest post kite ta ade ? tlng ye diya . terima kasih .

    ReplyDelete
  26. Nurain Farahin Edi ,older post tu tak ade dekat mane? klau dekat front page blog awak,awak boleh cuba tuto Diya yang Tutorial Membuat Older Post,kalau bukan,awak inform Diya lain k

    ReplyDelete
  27. kat bawa post saia sygs . ta ade . mksud saia ape yg saia dha pena post ta bole tgok blek . maap lhaa saia bru je men-cbe . saia hrap diya bole tlng ain .

    ReplyDelete
  28. kalau korang takut korang nye blog yang lama hilang save dlu korang pnye blog as backup b4 korang nak rever to classic template..=)

    ReplyDelete
  29. thank you . sangat membantu :)
    tapi, nape mcm kecik jee space dia .

    ReplyDelete
  30. Akak . Kalau nk tukar blogskin camtu jugk ker? Anyway~ Tq akak .

    ReplyDelete
  31. OMG !! now i can changed my blogskin myself..tQvm yaa.:D

    ReplyDelete
  32. yeah , dh jadi !! thanks a lot dear ~ tpi if kita nk change picture tuh cmne plak ea ??

    ReplyDelete
  33. diya..dh bleh tukar skin.tp cmna nak edit dekat "dekat about me" tuh..?

    ReplyDelete
  34. saya ada buad tuto pasal tu,,awak try tengok2 baliik k^^

    ReplyDelete
  35. xml tuh ape ? eishh ! tak bley lah :'(

    ReplyDelete
  36. Acano nak tukar template ? Sumpah takreti ajarkannn ?

    ReplyDelete
  37. Thanx sis!Menjadiii!Dah lama sye nk try bt blogskin ni but asyik x jdii!
    So HAPPY!! :DD

    ReplyDelete
  38. thanks you for the tutorial . i'm taking yours okay :)

    ReplyDelete
  39. nape saye punye takbole ek? bole tolong buatkan tak?

    ReplyDelete
  40. dear , i dah buat . and so far jadi jee . cume bnde tu tak cnter . kenapee ehh ?

    ReplyDelete
  41. Menjadi :D thanks sis. You are really awesome (Y)

    ReplyDelete
  42. Macamana nak tukar maklumat owner kepada kita sendiri ?

    ReplyDelete
  43. x reti la .huu.
    code yg asal tu kena tuka pa pe x.?

    ReplyDelete
  44. jdi . tpi . npe tntang sy hilang smua . tu tntang org yg bwt tmplate tu -__-

    ReplyDelete
  45. ohh,kalau tu awak kena edit sendiri dear :)

    ReplyDelete
  46. Diya, buat untuk saya boleh ? seriously tak reti buat. :'/

    ReplyDelete
  47. hey, i use your tutorial, but is not working, can you help me?

    ReplyDelete
  48. Hey hey there!! TQVM allz!! kepada sesiapa yg x berjaya buad tuu,try tengok video yg Diya sediakan di link bawah k..hope korang berjaya..apa2 kalau tak boleh,boleh pm Diya kat FB :)

    ReplyDelete
  49. kenapa sya tdk menjdi?codenya maw edit ker?

    ReplyDelete
  50. terimakasih banyak! sangat membantu saya :D

    ReplyDelete
  51. i cant find the rever too classic template..help me pls... :>

    ReplyDelete
  52. akak...
    kodenya tak bisa dila pasang la..
    apa yang salah akak ???

    ReplyDelete
  53. Can you help me editting my blog ? I don't know how to do :(

    ReplyDelete
  54. Kenapa still taknak tukar ? Tak pandai laahh . Akak tolong saya boleh ?

    ReplyDelete
  55. Diya , sye baru dalam blogger . and sye dah try . tp tkdapat la ? kenapa eaa ? plis tolong :/

    ReplyDelete
  56. help me!!sy tak dapat tukar..diya, boleh tolong sy x??

    ReplyDelete
  57. Diya ,sy baru dlm blogger ni. So tk berapa nak pndai lah. Dh try tp tk boleh pun. Mcm mana ye ? ehehe

    ReplyDelete
  58. Diya ,sy baru dlm blogger ni. So tk berapa pndai lah. Sy dh try buat ikut intructions tu tp tk boleh lah. Mcm mana ye ? ehehe

    ReplyDelete
  59. sye da tuka tp... cmne nk tuka profile dye and others tuhh? i'm clueless. ;_; can you help me? hehe.. ada 2 blog. >.<

    ReplyDelete
  60. Tak jadi pun. sedihh ahh cani :( Help me!

    ReplyDelete
  61. Kakakk , tak boleh pun ? Boleh tolong saye buatkan tak ?

    ReplyDelete
  62. Macam mana nak pergi kat design? T.T penat cari :(

    ReplyDelete
  63. thank u for your tutorial dear..
    banyak membantu sya..=)

    ReplyDelete
  64. kenapa tak boleh tukar ? tolong peliss ;(

    ReplyDelete
  65. salam , x de pun yg classic template tu

    ReplyDelete
  66. bole tolong x ? ape yg nk di gantikan dengan blog item title, blog item body, blog item date time tuu?

    ReplyDelete
  67. kak diya , sye daa try bwt jadi . . tapi npe name owner tu bkn nme sye , kak diya tlg bwt kat sye boleyy . . plesss

    ReplyDelete
  68. thankz,, dh menjadi dh,, tq for the tutorial :)

    ReplyDelete
  69. Kak diyaa , tak jadi lah akak . Hurmm :(

    ReplyDelete
  70. salam , fb awk ape erk ? nk mintak tlong buat kn blogskin ni ..

    ReplyDelete
  71. kak diyaa saye pnye tak jadi lha kak :<

    ReplyDelete
  72. knaper x der pown yg rever to classic template tuh x der pown ???..

    ReplyDelete
  73. yeah..terime kasih sesangat..halalkan ilmu ya

    ReplyDelete
  74. rase macam nak mintak tolong buat kan jerk..

    ReplyDelete
  75. akak...edit HTML 2 ada kat na erk? kami cari x jumpa pun.. :(

    ReplyDelete
  76. Error parsing XML, line 5, column 30: Open quote is expected for attribute "{1}" associated with an element type "src" .

    boleh tolong kenapa jadii camnii ?

    ReplyDelete
  77. nak tnye mcm mne nk wat?xjd pon ..mmg xde layout k?

    ReplyDelete
  78. hai , Diya.. thanks sesangat ² tentang tuto niee.. saya dapat buat.. tapi saya nak try buat design sendiri macam mane erk ?? boleh tolong ajar saya tak ?? saya daa tahu cara html so saya penah belajar dulu.. cume yang kurang pasti macam mane nak buat design sendiri.. tolong saya yee..

    ReplyDelete
  79. saya punya tade tulis 'rever to classic templete' pun ?
    dia ada tulis ni je 'revert widget templates to default' ? apa maksud dia ea ? boleh tolong buatkan tak ? please :(

    ReplyDelete
  80. Diya tak reply pun comment kita.. ermm :(

    ReplyDelete
  81. saya dh buat , dan ia menarik dan cantik sangat ... wow thanks ..

    ReplyDelete
  82. Error parsing XML, line 80, column 9: The element type "meta" must be terminated by the matching end-tag "".

    Help me :(

    ReplyDelete
  83. diya..tlg..huhu.. xdpt.. mcm na nk dpt yg layout?..T.T

    ReplyDelete
  84. thanks a lot.. baru tau ada bnyaaak lagi choices :D

    ReplyDelete
  85. mcm mane nak buat? apasal takdpt? dh ekut semua yg diya suruh :(

    ReplyDelete
  86. kenape boleh hilang post yang sye buat??

    ReplyDelete
  87. sy tak jumpe button reverse classic pon..mcm mana nih..? kecewa.. :(

    ReplyDelete
  88. salam , akak diya . leh tlg editkan blog saye x ? lau saye buat , nnty die takde tmpt nk komen . boleh x kak ?

    ReplyDelete
  89. assalamualaikum akak :)
    thanks for your information about editing the blog.
    akak, boleh tak view saya punya blog al-humairahhh.blogspot.com.
    saya punya macam serabut la.
    dia tak berapa center.
    macam mana ye akak nak edit semua tu.
    akak tolong eh bagitau macam mana nak buat.
    thank you ;))

    ReplyDelete
  90. xboley tukar pon.. plizz help me..

    ReplyDelete
  91. saya baru kat sini .. knpa sy xboley tukar blog skin ni.. help me..

    ReplyDelete
  92. miss ,, saye da wat tapi ta boleh ,, de de keluar someting cam ny (Error parsing XML, line 3, column 77: The reference to entity "f0" must end with the ';' delimiter.)

    ReplyDelete
  93. thanks kerana membantu!! now i know how to edit my blog!! thx yaa!! follow me on twitter @iatien_nanie

    ReplyDelete
  94. diya , kenapa yaya buad ta boleyh ... dahh penat try nie .. dri smlm lg .. boleyh diya tlg edit kn blog ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk blg refer sini k.tuto sini old version pnya dashbard

      http://diyasesame.blogspot.com/2012/12/tutorial-menggunakan-blogskin-new.html

      Delete
  95. mcm na nk letak lagu , gmbar ? then mcm ne nak masuk kan maklumat ttg kita ? help mee . letih dahh ni :'(

    ReplyDelete
  96. HARAP SANGAT BALAS. KENAPA TAKPENUH YE? TOLONG ADMIN :"(

    ReplyDelete
  97. nak letak link Facebook and others kat mana?

    ReplyDelete
  98. Kak, macam mana nak tukar profile owner blogskin kepada profile kita sendiri? Please help me !

    ReplyDelete
  99. akak tkde tutorial buat blogskin sendiri ek? Kalau ada masa tolong saya ek?

    ReplyDelete
  100. Fitur revert to classicnya udah diapus mbak bro mas bro

    ReplyDelete
  101. We Hold our Tutors to a Higher Standard, and Pay our Tutors More Fairly, than nearly any other Tutoring Company.Thus, we have Better (and more Experienced) Tutors.We accept only the top tutor applicants, and will never compromise our selectivity in order to artificially inflate our ranks. In addition, every member of the Team is required to have recently scored in the 95th percentile or above on any standardized test that he/she teaches.Math Tutor Austin, Math Tutor Atlanta, Math Tutor Houston, Math Tutor Seattle.
    Science Tutor Las Vegas | Math Tutor Hawaii | Math Tutor Las Vegas | Tutor for kids Las Vegas | Math Tutor Charlotte | Math Tutor Phoenix | Math Tutor Los Angeles | Math Tutor Boston | Math Tutor New York | Math Tutor Denver | Math Tutor Chicago |

    ReplyDelete
  102. MAKASIH! AKU UDAH BISAAAA! AKHIRNYA! SETELAH SEKIAN LAMAAA!

    ReplyDelete
  103. yehhh menjadi juga,thanks for the tutorials..:)

    ReplyDelete

Hey hey there!! Do spread some loves up there.
Sorry kalau tak dibalas.